De lijmlaag, van essentieel belang bij de productie van tape

30 augustus 2019

Tape wordt dagelijks gebruikt, soms met bedrukking maar vaak ook zonder. Er wordt echter zelden over nagedacht hoe tape eigenlijk gemaakt wordt. Welke materialen zijn er nodig om een rol tape te produceren? In dit artikel geven wij een samenvatting van het proces dat plaatsvindt om verschillende soorten tape te produceren. Deze productieprocessen worden gehanteerd door onze leveranciers. Wij gaan vervolgens aan de slag met het bedrukken van de tape. Hoe het precies werkt? Dat leggen we graag uit.

kleven

Waarvoor dient de lijmlaag?

De lijmlaag is er voor bedoeld om ervoor te zorgen dat de tape goed kan kleven. Zelfklevende tape wordt gemaakt door folie en een lijmlaag samen te voegen. Het combineren van deze twee materialen zorgen voor de handige eigenschappen waardoor tape vrijwel overal toepasbaar is. De meest voorkomende soorten tape geven we hieronder weer.  

Het produceren van PVC tape:

Folie: Poly Vinyl Chloride (PVC)


PVC wordt het meest gebruikt om tape te produceren. Bij de productie van PVC tape wordt er gebruik gemaakt van een natuurrubber lijmlaag. Dit is namelijk de enige mogelijkheid wanneer er gebruik wordt gemaakt van PVC-folie. Deze lijmlaag zorgt er wel voor dat de PVC tape erg stevig en duurzaam wordt.


De lijmlaag bestaat uit een mix van natuurrubber, hars en pigment (die zorgt voor de kleurtint). In combinatie met de oplosmiddelen zorgen deze materiaal voor de kleeflaag. 


Aan het einde van het proces wordt het transparante folie gecoat en voorzien van de genoemde kleeflaag. Vervolgens is de rol PVC klaar om naar de bedrukking te gaan. 


Er is heel wat materiaal nodig om kwalitatief tape te produceren, het voordeel is echter dat de oplosmiddelen voor de lijmlaag terug kunnen worden gewonnen en daardoor hergebruikt kunnen worden. Bovendien is de droogtijd kort waardoor er minder energie nodig is tijdens het produceren. Het systeem is daardoor milieuvriendelijk te noemen.

bedrukt tape


Het produceren van PP-hotmelt / PP-acryl /Papier:

Folie: Poly Propyleen (PP) Lijmlaag: Hotmelt of Acrylaat. Voor het produceren van papiertape wordt natuurrubber gebruikt.


Het produceren van PP tape verloopt enigszins op dezelfde manier als we hierboven hebben beschreven bij PVC tape. Dit type tape bevat echter een lijmlaag op waterbasis. Deze tape bevat dus geen oplosmiddelen en is daardoor niet schadelijk. Daarnaast is er ook geen terugwin systeem nodig waardoor dit materiaal op de lange termijn voordeliger is. De droogtijd na het produceren is echter wat langer dan het geval is bij PVC. Dit komt omdat het water langzamer verdampt dan de oplosmiddelen, dit proces kost wat meer energie.Wilt u meer weten over de verschillende soorten tape of heeft u hulp nodig bij het kiezen van de juiste soort? Neem gerust contact op.


Terug
De lijmlaag, van essentieel belang bij de productie van tape