De verschillende technieken om verpakkingen te sluiten met tape

14 juni 2021

Het is belangrijk dat je pakketjes onbeschadigd aankomen bij de klant, dit hoeven wij je waarschijnlijk niet te vertellen. Het sluiten van dozen met tape zorgt niet alleen voor een veilige verpakking, maar ook voor herkenbaarheid. Er zijn diverse technieken die je kunt gebruiken bij het aanbrengen van verpakkingstape. Het lijkt namelijk heel simpel, maar dit kan in het echt toch een beetje tegenvallen. Onze experts vertellen je alles wat je moet weten, zodat jij straks verpakkingen zo snel en efficiënt mogelijk kunt sluiten. 

Met de hand of machine?

Verpakkingen sluiten met tape kan op twee verschillende manieren: met de hand of met een machine. Ben jij net begonnen met het verkopen van producten via een webshop? Dan is het heel goed mogelijk om alle pakketten met de hand te sluiten. Met een tape dispenser kun je snel en eenvoudig dozen sluiten zonder veel kracht te zetten. Deze afroller bevat een scherp randje waarmee de tape gemakkelijk doorgesneden kan worden. Geen gedoe meer met een schaar of mesje dus. 


Grotere bedrijven kiezen vaak voor het gebruik van een dozensluitmachine. Deze kan tot wel 10.000 pakketten per dag sluiten met tape. Controleer of de tape goed bevestigd wordt aan het pakket en pleeg regelmatig voor preventief onderhoud. Vervolgens kun je zonder zorgen duizenden pakketjes per dag sluiten. 

verpakkingen sluiten met tape

Technieken om verpakkingen te sluiten

Pakketten kunnen op verschillende manieren worden gesloten door middel van tape. Voor een optimaal resultaat raden we aan om tape aan te brengen bij een temperatuur van ongeveer 15 graden Celcius. Zorg dat de ruimte droog en stofvrij is en je kunt zonder zorgen aan de slag gaan. De beste techniek voor het sluiten van dozen heeft alles te maken met het gewicht van het pakket. Zware pakketten vergen een andere sluiting dan een klein brievenbuspakketje. 


  • Lichte pakketten (tot 20 kg)

Om een licht pakketje te versturen, hoef je geen moeilijke verpakkingstechniek te leren. Bevestig de tape over de hele lengte aan de boven- en onderkant, zoals je waarschijnlijk altijd al deed.

  • Middelzware pakketten (20 tot 40 kg)

De veiligheid van een iets zwaarder pakket kun je waarborgen door een tweede strook tape aan te brengen. Breng de tape niet alleen aan in de lengte van de doos, maar ook in de breedte. Je maakt dus als het ware een kruis van tape. 

  • Zware pakketten (vanaf 40 kg)

Om zware pakketten zo veilig mogelijk te verzenden, kun je de H-vorm gebruiken. Bevestig de tape over de hele lengte van de doos (onder en boven) en breng twee extra stroken tape aan als versteviging. 

  • Breekbare pakketten

Voor breekbare pakketten is er geen speciale sluit-techniek nodig. Om aan te geven dat er zorgvuldig met de doos om moet worden gegaan, adviseren we om waarschuwingstape aan te brengen. Iedereen herkent deze tape direct, overal ter wereld. 

Welke soort tape sluit het beste aan bij de werkzaamheden?

Voordat je verpakkingstape gaat aanschaffen, is het belangrijk om je te laten informeren over de verschillende soorten tapes. Elke tape heeft namelijk een andere kleefkracht waar rekening mee moet worden gehouden. En hoe zwaarder het pakket, hoe dikker de tape moet zijn. Let op: niet elke soort tape is geschikt voor zware pakketten. PVC-tape is kwalitatief de beste tape en staat dan ook bekend als favoriet bij veel bedrijven. De tape plakt direct na het aanbrengen en is in de meeste gevallen geschikt voor zware pakketten. Daarnaast is PP Hotmelt ook een goed alternatief voor PVC. Deze tape kan zowel voor het sluiten van lichte- als zware dozen gebruikt worden. Bovendien kun je ook nog een logo of bepaalde tekst laten bedrukken op de tape. Tape is namelijk niet alleen een middel om pakketten te sluiten, maar zorgt ook voor herkenbaarheid.


Terug
De verschillende technieken om verpakkingen te sluiten met tape