Duurzaam ondernemen: 3 tips voor het MKB

08 juli 2022

Duurzaam ondernemen is tegenwoordig erg belangrijk. Elk bedrijf voelt zich verantwoordelijk om een steentje bij te dragen aan het milieu, maar toch weet niet iedereen hoe hij/zij dit het beste kan doen. Of je nu zelfstandig werkt of meerdere werknemers in dienst hebt; door een aantal kleine aanpassingen te doen, maak je al een groot verschil. Gebruik onderstaande tips voor het verduurzamen van je bedrijf. 

1. Zorg dat het afval wordt gescheiden

Bij het runnen van een bedrijf hoort ook afval. Deze tip lijkt misschien een beetje voor de hand liggend, maar toch scheidt niet iedere organisatie haar afval. Schaf een speciale afvalscheidingsbak aan waarin je onder andere papier, plastic en voedsel kunt scheiden. Dit is een stuk beter voor het milieu. Daarnaast zou je de kartonnen koffiebekertjes kunnen vervangen door herbruikbare mokken of papier kunnen besparen door minder veel te printen. Het lijkt allemaal zo simpel, maar toch maken deze veranderingen een groot verschil.  2. Duurzaam pakketten versturen

Maak je veel gebruik van verpakkingsmateriaal? Of verstuur je regelmatig pakketten naar klanten? Het verzenden van producten is niet erg goed voor het milieu. Dit komt niet alleen door de hoop verpakkingsmateriaal die je gebruikt (en weggooit), maar ook door het vervoer en de retourneringen. Je kunt dit proces iets duurzamer maken door ecologische verpakkingen te kiezen. Gebruik bijvoorbeeld papier in plaats van plastic. 


Papieren verpakkingstape is een goed alternatief voor normale PVC tape. Het is beter voor het milieu, maar het geeft je pakket ook een natuurlijke uitstraling. Bovendien kan deze tape ook gewoon bedrukt worden met jouw logo of bedrijfsgegevens. 


Bestel ons bedrukte papiertape direct online of vraag een offerte aan. 

3. Verduurzaam het bedrijfspand

Heb je een groter budget voor het duurzaam ondernemen? Dan zou je ervoor kunnen kiezen om het bedrijfspand te verduurzamen. Dit doe je op verschillende manieren:


  • Investeren in dubbel of driedubbel glas

  • Zonnepanelen op het dak

  • Bedrijfspand isoleren


Deze aanpassingen vergen echter grote investeringen, maar er zijn ook kleine veranderingen die je kunt doorvoeren. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van lampen door ledverlichting en het instellen van een timer op de thermostaat, verlichting en apparatuur. Terug
Duurzaam ondernemen: 3 tips voor het MKB