Ecologisch verpakkingsmateriaal: wanneer is een verpakking duurzaam?

05 april 2023

Steeds meer ondernemers zoeken naar manieren om pakketten duurzaam te verpakken en te versturen. Duurzaamheid is tegenwoordig namelijk erg belangrijk, voor producenten én consumenten. Wist je dat zo’n 48% van de consumenten bij de aanschaf van producten of diensten kijkt naar de duurzaamheid ervan? [1] Ook vinden veel consumenten dat er te veel verpakkingsmateriaal wordt gebruikt door webwinkels. Er valt dus winst te behalen op het gebied van duurzame verpakkingen en ecologisch verpakkingsmateriaal.


Veel ondernemers denken bij het verduurzamen van hun pakketten enkel aan een duurzame verzendmethode. Maar dit is niet het enige waar je op moet letten. Ook de manier waarop je een product verpakt heeft invloed op het milieu. In dit artikel vertellen we je meer over ecologisch verpakkingsmateriaal en hoe jij je pakketten kunt verduurzamen.

Wat maakt een verpakking duurzaam?

Als ondernemer wil je je pakketten zo duurzaam mogelijk verzenden en verpakken. Dit is beter voor het milieu, maar het kan ook economische winst opleveren. Maar wat maakt een verpakking nu duurzaam? Een verpakking is nooit helemaal impactloos, maar je kunt wel een ecologische verpakking creëren. Deze verpakking vermindert de impact op het milieu. 


Er zijn diverse factoren die de duurzaamheid van een verpakking bepalen. We zetten er een aantal op een rijtje.


  • De materialen: dus het soort materiaal en de hoeveelheid, maar ook hoe deze materialen zijn verkregen en de CO2-uitstoot ervan.

  • De recycleerbaarheid.

  • Impact op het milieu als de verpakking in de natuur terechtkomt, verbrand of gestort wordt.


Hoe kan ik een pakket duurzaam verpakken?

Er zijn een hoop manieren waarop jij je pakket duurzaam kunt verpakken. Zo kun je bijvoorbeeld ecologisch verpakkingsmateriaal gebruiken. Dit zijn onze tips voor het milieuvriendelijk verpakken van pakketten. 

Gerecyclede en duurzame verpakkingen

Verpak je jouw producten in plastic? Plastic is goedkoop te produceren, maar het is een van de meest vervuilende verpakkingen in de wereld. Kies liever voor een ander materiaal. Karton en papier zijn goede alternatieven, maar gerecyclede verpakkingen zijn duurzamer. Bovendien is het belangrijk dat het materiaal hernieuwbaar is, zodat het kan worden gerecycled.


Dit zijn voorbeelden van ecologisch verpakkingsmateriaal:


  • Kartonnen dozen die recyclebaar zijn

  • Biologisch afbreekbare bubbeltjesfolie 

  • Plantaardig vulmateriaal

Kies voor hersluitbare verpakkingen

Webwinkeliers krijgen veel te maken met retourneringen. De kans bestaat altijd dat er een product wordt teruggestuurd omdat deze niet voldoet aan de verwachtingen. Om het de klant zo makkelijk mogelijk te maken, wordt er vaak een retourlabel bij de bestelling geleverd. Maar ook wordt er gedacht aan de verpakking. 


Een hersluitbare verpakking maakt het retourneren van het product niet alleen makkelijker; het is ook duurzaam. De klant kan namelijk gewoon dezelfde verpakking gebruiken en heeft geen ander verpakkingsmateriaal of tape nodig. 

Gebruik ecologische tape

Verpak je jouw verpakkingen met plastic tape? Hier is ook een duurzaam alternatief voor, namelijk papiertape, oftewel ecologische tape. Deze tape bestaat uit papier en heeft een kleeflaag van natuurrubber. Dit maakt het product volledig recyclebaar. Je hoeft je bovendien geen zorgen te maken over de kwaliteit, die is net zo goed als reguliere tape. Daarnaast geeft papiertape een natuurlijke, duurzame uitstraling aan jouw pakket. 


Bronnen:

[1] https://kidv.nl/consumentengedragTerug
Ecologisch verpakkingsmateriaal: wanneer is een verpakking duurzaam?