Meer informatie over diapositief bedrukken

30 juni 2020

Als je bedrukte tape gaat ontwerpen, zijn er een aantal verschillende aspecten waar je rekening mee moet houden. Je kunt namelijk kiezen uit verschillende soorten tape bedrukking en deze hebben allemaal andere eigenschappen. Het is mogelijk om voor positieve of diapositieve bedrukking te kiezen. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over diapositief tape bedrukken. 

Verschil tussen positieve en diapositieve bedrukking

Als je voor een positieve bedrukking kiest, blijft het grootste deel van de tape onbedrukt. De basiskleur bepaalt de ondergrondkleur en deze zul je dan ook het meeste zien. Bij een diapositieve bedrukking wordt de opdruk, letters of het logo, uitgespaard en bedrukt in een zwarte of gekleurde achtergrond. Als je voor witte tape kiest, zijn de letters wit en de achtergrond gekleurd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een rode tapekleur met letters in het wit of zwart. Als je voor diapositieve bedrukking kiest, moet je echter wel rekening houden met de zichtbaarheid van de clichénaad. 

 

diapositief bedrukken

Wat is een clichénaad?

Nu vraag je je misschien af: wat is een clichénaad? Dit is een onbedrukte verticale witte lijn in de tape. Deze naad ontstaat omdat diapositieve tape wordt bedrukt met behulp van een cliché. Dit is een polymeerplaat waarbij delen zijn uitgespaard, zodat er verschillende hoogtes worden gecreëerd. Aangezien de cliché om een cilinder wordt geplaatst, ontstaat er een V-vorm waarvan de uiteinden bij elkaar komen. Vervolgens ontstaat er een kleine onbedrukte lijn op de tape. 

Kan ik diapositief bedrukken zonder clichénaad?

Wil je graag dat de clichénaad niet zichtbaar is? Geen zorgen, daar hebben we een oplossing voor gevonden. Door het gebruiken van een volledig ronde cliché, ook wel een Sleeve genoemd, zul je geen witte lijn meer zien. Let op dat de kosten hoger kunnen uitvallen als je voor diapositief bedrukken zonder clichénaad kiest. Er worden namelijk vaak eenmalige kosten voor in rekening gebracht. 


Wil je meer weten over de verschillende soorten bedrukkingen? Of heb je nog vragen over diapositief tape bedrukken? Neem gerust contact op met een van onze specialisten. We zijn doordeweeks telefonisch bereikbaar van 9:00 tot 16:30.

Terug
Meer informatie over diapositief bedrukken