4 manieren om pakketten duurzaam te verpakken

30 november 2020

Duurzaamheid wordt niet alleen privé steeds belangrijker, ook zakelijk is er genoeg wat er kan worden gedaan om de wereld een stukje groener te maken. In allerlei verschillende branches wordt er steeds meer gedacht aan duurzaam verpakkingsmateriaal en groene verzendmogelijkheden. Verstuur jij regelmatig pakketten en ben je benieuwd hoe je dit nog duurzamer kunt doen? In dit artikel zetten we vier manieren om pakketten duurzaam te verpakken op een rij. 

Let op: gebruik niet te veel verpakkingsmateriaal

Als je zo duurzaam mogelijk wilt verpakken, is het belangrijk dat je niet al te veel verpakkingsmateriaal gebruikt. De meeste producten worden geleverd in een plastic zak, maar waarom eigenlijk? Het is heel goed mogelijk om producten onverpakt in een doos of zak te plaatsen. Daarnaast zijn er meerdere alternatieven voor plastic, zoals papier of gerecycled verpakkingsmateriaal die je kunt gebruiken. Bovendien adviseren we je om het gebruik van opvulmateriaal zoveel te voorkomen. Zorg daarom dat je het juiste formaat verzenddoos kiest en gebruik alleen bubbeltjesplastic of ander materiaal om producten te beschermen tijdens de verzending. 

Kies voor gerecycled duurzaam materiaal

Om pakketten te versturen zul je toch echt verpakkingsmateriaal moeten gebruiken. Om het zo duurzaam mogelijk te maken, kun je voor een verpakking  van gerecycled materiaal kiezen. Hierbij moet je denken aan papier, karton en bioplastic. Zorg er daarnaast ook voor dat de verpakking hergebruikt kan worden als retourverpakking. Dit is namelijk veel beter voor het milieu en de klant hoeft op deze manier niet op zoek te gaan naar een alternatief. Kies bijvoorbeeld voor een hersluitbare zak met plakstrip om het de klant zo makkelijk mogelijk te maken. 


papiertape duurzaam

Tape gebruiken? Creëer een ecologische uitstraling

Een verpakking kan op verschillende manieren worden gesloten: met een plakstrip, zelfklevende rand of tape. Bedrukte tape zorgt niet alleen voor een herkenbaar element op de verpakking, maar ook kan de ontvanger in één oogopslag zien of de doos is geopend tijdens het transport. Als je de verpakking een ecologische uitstraling wilt geven, kun je het beste kiezen voor bedrukte papiertape. Natuurlijk zijn er nog veel andere varianten zoals PVC en PP Acryl tape, maar papieren verpakkingstape geeft het pakket een look die 100% bij het duurzaam verpakken past. De tape kan eenvoudig worden bedrukt met het logo van je bedrijf of een speciale boodschap en het is ook nog eens makkelijk met de hand af te scheuren. 

Laat je klanten weten wat je doet

Als je voor gerecycled materiaal hebt gekozen en ecologische tape hebt aangeschaft, mag je je klanten best laten weten wat je allemaal doet om de pakketjes zo duurzaam mogelijk te verpakken. Op deze manier geef je niet alleen je merkbeleving een boost, maar zul je ook nieuwe klanten aantrekken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een duurzaamheidskeurmerk? Deze kun je op je website tonen als je voldoet aan bepaalde eisen. Het is natuurlijk ook mogelijk om je klanten te vertellen over de tijd, energie en aandacht die je steekt in het duurzaam verpakken van pakketten via een nieuwsbrief of bericht op Facebook, Instagram of LinkedIn. Terug
4 manieren om pakketten duurzaam te verpakken