Wat zijn PMS-kleuren en waarom gebruiken we die?

01 augustus 2019

Drukwerk kan je bestellen in verschillende kleuren. De meest gebruikte kleursystemen zijn full-color en PMS-kleuren. PMS staat voor Pantone Matching System (PMS). Bij dit systeem hebben alle kleuren een apart nummer. Deze nummering wordt internationaal gehanteerd, in alle landen is dit hetzelfde. Hierdoor weten de verschillende drukkers exact welke kleur nodig is om je materiaal te drukken. Kiezen voor bedrukking met PMS-kleuren? Dan is het belangrijk om een drukwerkbestand aan te leveren met daarin aangegeven welke PMS-codes er gebruikt moeten worden. 

Welke PMS-kleuren zijn er?

Zoals hierboven aangegeven zijn alle PMS-kleuren genummerd. Dit zorgt ervoor dat de verschillende kleuren eenvoudig te onderscheiden zijn. De kleuren die je kan gebruiken zijn de onderstaande. Deze basiskleuren worden met elkaar gemengd om vrijwel alle gewenste kleuren te kunnen creëren. 

 

Wat is het verschil tussen PMS-kleuren en full color?

Er zitten er een aantal belangrijke verschillen tussen PMS-kleuren en full color. Het belangrijkste verschil zit hem in de toepassing. PMS-kleuren worden voornamelijk gehanteerd wanneer er weinig kleuren in het drukwerk voorkomen. Bijvoorbeeld bij logo’s is dit het vaak geval, die bestaan meestal uit maximaal drie basiskleuren. Wanneer er juist veel kleuren voorkomen, bijvoorbeeld bij fotomateriaal, is full colour beter geschikt.
Omdat het systeem eenvoudiger is, is het eindresultaat vrijwel altijd zoals je verwacht met PMS-kleuren. De kleuren kunnen van tevoren gemengd worden en zijn daardoor altijd hetzelfde. Met full-colour worden de kleuren tijdens het drukken gemengd, er kan dan meer verschil optreden omdat het mengen van de kleuren complexer is.

Welke inkten voor Flexodruk?

Voor het bedrukken van tape wordt er vaak gebruik gemaakt van Flexodruk. Dit is een hogedruktechniek, Deze techniek lijkt op een druktechniek die al heel oud is en bijvoorbeeld vroeger ook werd gebruikt voor het drukken van boeken. Het is een zogenaamde flexibele manier van drukken en kan op grote schaal toegepast worden. De voornaamste reden om te kiezen voor Flexodruk is het feit dat het drukwerk niet kan uittrekken, hierdoor is het eindresultaat beter. Er wordt gebruik gemaakt van dunne vloeibare inkt die snel droog is. Dankzij recente ontwikkelingen in de techniek kan er tegenwoordig zeer scherp gedrukt worden met Flexodruk. Helemaal als er gebruik wordt gemaakt van het PMS-kleurensysteem.Terug
Wat zijn PMS-kleuren en waarom gebruiken we die?