Tips voor het recyclen of hergebruiken van een verpakking met tape

05 mei 2023

Verpakkingstape is een essentieel onderdeel bij het verzenden van pakketten en het beschermen van de inhoud ervan tijdens transport. Maar wat doe je met de verpakking en de tape als het pakket op de bestemming is aangekomen? In plaats van het weg te gooien, zijn er verschillende manieren waarop je de verpakking en tape kunt recyclen en hergebruiken. 

Verpakkingen hergebruiken

Wanneer je een kartonnen doos of een plastic zak toegestuurd hebt gekregen, hoef je deze niet altijd direct weg te gooien. Je kunt het gerust nog een keertje gebruiken. Wil je bijvoorbeeld een item verzenden? Dan kan het hergebruiken van een verpakking een goede manier zijn om afval te verminderen. Zorg ervoor dat je oude labels en adresgegevens verwijdert en gebruik vervolgens nieuwe tape om de verpakking te verzegelen.


Is de verpakking gescheurd? Of is deze op een andere manier beschadigd? Dan is de doos of zak niet altijd geschikt om opnieuw op te sturen. Je loopt dan namelijk het risico dat de inhoud van het pakket beschadigd raakt tijdens het transport. 

Creatieve projecten

Oké, je hoeft niks te versturen of het pakket is niet helemaal meer in goede staat; dit betekent echter niet dat je de verpakking hoeft weg te gooien. Je kunt er nog veel meer andere dingen mee doen. Gebruik het bijvoorbeeld als opslag. Berg er knutselspullen, sieraden of oude kleren in op. Bovendien kun je verpakkingen ook heel goed gebruiken voor knutselprojecten!


Verpakkingstape recyclen

Je weet nu hoe je verpakkingen kunt hergebruiken, maar hoe zit het met de verpakkingstape? De meeste pakketten worden afgesloten met tape. Tape van PVC, PP Hotmelt of PP Acryl is erg sterk en zorgt ervoor dat de verpakking gesloten blijft tijdens het transport. Maar wat doe je ermee als het pakket eenmaal is aangekomen? Veel mensen laten de tape op de doos zitten en gooien deze vervolgens weg bij het oud papier. Maar om de tape te kunnen recyclen, moet deze van de doos verwijderd worden. Gooi dus niet de doos met tape weg, maar haal de plastic tape eraf en gooi dit bij het restafval. 

Zorg ervoor dat je de verpakking op de juiste manier weggooit

Wanneer je jouw verpakkingen niet gaat hergebruiken, is het belangrijk dat je deze op de juiste manier weggooit. Zo weet je zeker dat het gerecycled wordt. Gooi papier en karton daarom bij het oud papier. Tape is geen papier en hoort hier daarom niet bij. Toch is het niet super erg als er nog een beetje tape achterblijft op de doos. Karton en papier worden namelijk nog gecontroleerd tijdens de nascheiding. 


PS: je profiteert op dit moment van korte levertijden op bedrukt PVC tape; circa 2 tot 3 weken!Terug
Tips voor het recyclen of hergebruiken van een verpakking met tape