Wat is een clichénaad en hoe ontstaat deze?

14 januari 2023

Wanneer je tape laat bedrukken, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Denk bijvoorbeeld aan het materiaal, de kleuren en de bedrukking. Wij krijgen regelmatig vragen over tape bedrukken. En die beantwoorden we graag voor je. In dit artikel gaan we het hebben over de clichénaad. Want wat is dit nu precies? En kun je ook bedrukken zonder cliché naad? Lees snel verder en vindt het antwoord op al je vragen!


In dit artikel behandelen we de volgende vragen:


  • Wat is een clichénaad?

  • Wat is positieve bedrukking?

  • Wat is diapositieve bedrukking?

  • Kan ik tape bedrukken zonder clichénaad?

Wat is een clichénaad? 

Een clichénaad is een witte verticale lijn of naad die ontstaat tijdens tape bedrukken. Deze lijn ontstaat bij het repeteren van het cliché. Hier komt de naam clichénaad ook vandaan. Een cliché wordt gebruikt om kleuren aan te brengen op de ondergrond. Voor elke kleur is er een cliché. Dus stel jij wilt drie verschillende kleuren laten bedrukken, dan zijn er drie clichés. Door deze clichés op elkaar te drukken, ontstaat er een opdruk op de tape.


De cliché wordt om een cilinder geplaatst en hierdoor ontstaat er een V-vorm wanneer de drukplaten bij elkaar komen. En hier komt de verticale lijn vandaan. 


Op de afbeelding hieronder zie je de witte naad.Wat is diapositieve bedrukking?

De clichénaad vormt zich alleen bij diapositieve bedrukking. Dit komt omdat tape met een diapositieve bedrukking wordt gemaakt met behulp van clichés. Bij positieve bedrukking blijft de tape grotendeels onbedrukt, bij diapositieve tape is dit niet het geval. De letters, vormen of het logo worden uitgespaard en gedrukt in een bepaalde kleur. Hiervoor zijn er meerdere clichés nodig. 


Dus kies je voor diapositieve bedrukking? Dan moet je rekening houden met een witte verticale lijn op de tape.

Kan ik tape bedrukken zonder clichénaad?

Wil je jouw tape graag diapositief laten bedrukken? Maar wil je de clichénaad liever niet zien? Het is mogelijk om tape te bedrukken zonder verticale lijn. Indien gewenst gebruiken we een volledig ronde cliché, oftewel een Sleeve. Deze zorgt ervoor dat er geen V-vorm ontstaat. Hierdoor zie je geen witte lijn meer.


Kies je voor tape bedrukken zonder clichénaad? Houd dan wel rekening met hogere kosten. 


Heb je meer vragen over tape bedrukken? Of wil je graag PVC tape bestellen? Neem gerust contact met ons op voor meer informatie. Onze specialisten staan dagelijks voor je klaar op maandag tot vrijdag van 9:00 tot 16:30.  Terug
Wat is een clichénaad en hoe ontstaat deze?