Welke houdbaarheid hebben de verschillende soorten tape?

13 mei 2022

Wist je dat alle soorten tape een houdbaarheidsdatum hebben? Veel mensen denken dat tape oneindig lang meegaat, maar niks is minder waar. De tape bedrukking kan er na verloop van tijd minder mooi uit gaan zien, maar ook de kwaliteit gaat achteruit. Om de levensduur van PVC, PP Hotmelt of PP Acryl tape te verlengen, is het belangrijk dat je de rollen goed bewaard. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over de houdbaarheid van de verschillende soorten tape. 

Hoe lang is tape houdbaar?

Vaak kopen bedrijven een grote voorraad tape in, simpelweg omdat dit goedkoper is. Het is echter handig om van tevoren te weten hoelang de tape eigenlijk meegaat. Er zijn een aantal maatregelen die je kunt treffen om de levensduur te verlengen, maar ook als je dit doet kent het product een bepaalde houdbaarheid. Zo gaat bedrukte PVC tape bijvoorbeeld het langst mee.


  • PVC: 2,5-3 jaar wanneer het goed bewaard wordt       

  • PP-Acryl:  +/- 1 jaar wanneer het goed bewaard wordt 

  • PP-Hotmelt:  +/- 1 jaar wanneer het goed bewaard wordt

  • Papiertape:  max. 9 maanden


Zo zorg je ervoor dat tape zo lang mogelijk mee gaat

Wanneer tape niet goed bewaard wordt, gaat het een stuk minder lang mee. Warme temperaturen of vochtige ruimtes tasten de lijmlaag aan waardoor de tape kan gaan vervormen. Maar hoe kun je het product dan het beste bewaren? We zetten een aantal bewaartips op een rij.

1. Let op de temperatuur

Je bewaart alle soorten bedrukte tape het beste in een donkere, niet vochtige ruimte. Het is belangrijk dat deze ruimte een normale kamertemperatuur heeft en niet te warm wordt. Een temperatuur van 20 °C is optimaal, maar je kunt tape ook gerust bewaren bij temperaturen van 18 tot 23 °C. Als het kouder of warmer in de ruimte is, scheurt de tape sneller. 


Om je voldoende te informeren over de houdbaarheid van verschillende soorten tape, plakken we altijd het volgende advies op onze dozen. 


2. Bewaar tape op een veilige plek

Het klinkt misschien logisch, maar we willen het toch nog even zeggen: bewaar de rollen tape op een veilige manier. Zorg ervoor dat deze niet makkelijk op de vloer kunnen vallen of weg kunnen rollen. Dit is namelijk de voornaamste oorzaak van beschadigingen of een minder goede kwaliteit.

3. Zonlicht kan het product beschadigen

Je hebt je best gedaan op een goed tape ontwerp, dan wil je natuurlijk niet dat je logo of boodschap na verloop van tijd vervaagd. Pas daarom goed op met zonlicht; dit is namelijk een echte boosdoener. Zorg dat tape niet te veel wordt blootgesteld aan Uv-straling. Leg de rollen dus het liefst neer in een donkere ruimte of plaats ze in een afgesloten doos. Terug
Welke houdbaarheid hebben de verschillende soorten tape?