Is tape weerbestendig? Alles wat je moet weten over tape en weersomstandigheden

05 juni 2023

Tape is een handig hulpmiddel dat in veel situaties van pas komt. Het beschermt je verpakkingen en zorgt tegelijkertijd voor herkenbaarheid. Maar is tape weerbestendig? Deze vraag krijgen wij regelmatig van onze klanten. Kun je het gewoon in de zon laten liggen of komt dat de kwaliteit niet ten goede? En hoe zit het met de temperatuur van de ruimte?


In deze blog vertellen we je hoe de kwaliteit van tape kan worden beïnvloed door blootstelling aan Uv-straling, vochtigheid en de temperatuur in de ruimte. 

De invloed van weersomstandigheden op tape

Weersomstandigheden kunnen een grote invloed hebben op de kwaliteit en de duurzaamheid van tape. Waar je de tape ook voor gebruikt, het is belangrijk om te weten hoe diverse weersomstandigheden de kleefkracht en het uiterlijk van het materiaal kunnen beïnvloeden. Het zou natuurlijk zonde zijn om de unieke bedrukking te laten vervagen.

Extreme temperaturen

Extreme temperaturen, zowel koud als warm, kunnen de kwaliteit van de tape verslechteren. Zeer koude temperaturen hebben invloed op de kleefkracht. Zo kan het materiaal bijvoorbeeld los laten. Maar ook loop je het risico dat het materiaal sneller scheurt of kapot gaat.


Bij hoge temperaturen kan de lijm van de tape zachter worden. Hierdoor hecht de lijm mogelijk minder goed aan het oppervlak van een verpakking.  

Hoge luchtvochtigheid

Ook de luchtvochtigheid kan van invloed zijn op de hechting van tape, vooral bij tapes die niet speciaal zijn ontworpen voor vochtige omstandigheden. Het vocht vermindert de kleefkracht en zorgt ervoor dat de tape sneller loskomt of zijn grip verliest. 

Zonlicht en Uv-straling

Wanneer tape voor een lange tijd wordt blootgesteld aan direct zonlicht en Uv-straling kan dit erg slecht zijn voor het materiaal. Niet alleen kan de bedrukking vervagen, maar ook kan Uv-straling het materiaal verzwakken. Hierdoor gaat de tape een stuk minder lang mee.

Regen en water

Wil je tape voor buiten gebruiken? Dan is het verstandig om een waterbestendige of waterdichte tape te kiezen. Niet alle tapesoorten kunnen even goed tegen water of vocht. Sommige materialen zijn zelfs extra gevoelig voor waterabsorptie. 

Houd rekening met de weersomstandigheden bij het kopen van tape

Het ligt er natuurlijk aan waar je de tape voor gaat gebruiken, maar bij het kiezen van tape is het belangrijk om rekening te houden met de verwachte weersomstandigheden. Vooral als je de tape buitenshuis wilt gebruiken. Zorg ervoor dat je de tapesoort kiest die past bij jouw omgeving en specifieke omstandigheden. Kijk dus altijd goed naar de specificaties van het materiaal. Het team van TapePrint helpt je ook graag bij het kiezen van de juiste soort tape.

Hoe en waar kan ik mijn tape het beste bewaren?

Wanneer je tape aanschaft, koop je vaak meerdere rollen. Deze gebruik je waarschijnlijk niet allemaal in één keer. Niet alleen bij het gebruik van tape is het belangrijk om rekening te houden met de weersomstandigheden, ook bij het bewaren ervan. 


De temperatuur van de ruimte is het allerbelangrijkst bij het bewaren van tape. Je kunt de rollen het beste bewaren in een ruimte met een temperatuur van 18-23 °C. Zo wordt de tape niet te koud, maar ook niet te warm. Daarnaast adviseren we om tape op te slaan in een donkere, niet vochtige ruimte. 


En pas ook op met zonlicht. Je wilt natuurlijk niet dat de bedrukking gaat vervagen! Op de dozen van TapePrint wordt altijd het onderstaande bewaaradvies geplakt. Lees hier meer over hoe je tape het beste kunt bewaren. Terug
Is tape weerbestendig? Alles wat je moet weten over tape en weersomstandigheden