Veelgestelde vragen over tape bedrukking

11 augustus 2021

Wil je tape laten bedrukken, maar heb je hier niet zoveel verstand van? Geen zorgen! Op deze pagina vind je antwoorden op de meest gestelde vragen. Zo vertellen we je meer over de houdbaarheid van tape, maar ook over diapositieve bedrukking. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice. Wij zijn telefonisch bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 9:00 tot 16:30 of stuur een mail naar sales@tapeprint.eu

Hoe lang is tape houdbaar? 

De kwaliteit van tape kan achteruit gaan als deze te lang bewaard wordt. Wanneer tape wordt blootgesteld aan warme temperaturen of op een vochtige plek wordt opgeborgen, wordt de lijmlaag aangetast en kan de tape gaan vervormen. Bovendien heeft tape een bepaalde houdbaarheid. Deze houdbaarheid hangt af van het materiaal en de kwaliteit van de tape.


  • PVC: 2.5 tot 3 jaar mits goed bewaard

  • PP-Acryl: ongeveer 1 jaar mits goed bewaard

  • PP-Hotmelt: ongeveer 1 jaar mits goed bewaard

  • Papiertape: maximaal 9 maanden

Wat is diapositieve tape bedrukking? 

Tape bedrukking wordt gedaan op verschillende manieren. Een van die manieren is diapositief bedrukken. Bij een diapositieve bedrukking wordt de opdruk uitgespaard en bedrukt in een zwarte of gekleurde achtergrond. Door de opdruk uit te sparen krijgt het de kleur van de ondergrond van de tape. Kies je voor witte tape? Dan zijn de letters wit en de achtergrond gekleurd. Houd wel rekening met de zichtbaarheid van de clichénaad. 

Wat is een clichénaad? 

Een clichénaad is een onbedrukte verticale witte streep in de tape. Deze naad ontstaat bij diapositieve tape bedrukking. Een cliché is een drukplaat die wordt gebruikt om kleuren over te brengen op de ondergrond. Voor elke kleur wordt er een cliché ontwikkeld. Door deze drukplaten over elkaar te drukken, ontstaat er een opdruk op de tape. Aangezien de cliché om een cilinder wordt geplaatst, ontstaat er een V-vorm waarbij de uiteinden van de drukplaten bij elkaar komen. Hierdoor ontstaat er een kleine onbedrukte lijn op de tape.

Wat zijn PMS kleuren? 

PMS kleuren worden gebruikt bij tape bedrukking. PMS staat voor Pantone Matching System en bestaat uit een aantal standaard kleuren, zoals rood, groen en blauw. Deze kleuren worden aangeduid met een speciale PMS code. CMYK kleuren (cyaan, magenta, geel en zwart) worden meestal gebruikt voor een full-colour bedrukking. 

Wat zijn de actuele levertijden van tape?

Wereldwijd is er een groot tekort aan diverse grondstoffen. Ook wij merken dit helaas. Dit tekort heeft geresulteerd in een veranderende marktsituatie en langere levertijden. Levertijden voor bedrukte tape kunnen op dit moment oplopen tot 14-15 weken. Lees hier meer over de huidige marktsituatie, levertijden en zomersluiting productie. Terug
Veelgestelde vragen over tape bedrukking